Moldova - Basarabia - Romania
Locul unde romanii devin Romani

contor
contor Scriu Artcole

 

Fara vize in R. Moldova
     media: 5.00 din 8 voturi

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat ieri două decrete de maximă importanţă: l-a desemnat în funcţia de premier pe democrat-liberalul Vlad Filat şi a suspendat regimul de vize pentru cetăţenii români. Astăzi s-a stabilit şi structura noului guvern de la Chişinău, iar cel puţin cinci portofolii vor fi ocupate de Partidul Liberal Democrat din Moldova.
În primul interviu acordat în calitate de premier al Republicii Moldova, Vlad Filat vorbeşte despre priorităţile guvernului său. Reprezentantul Alianţei pentru Integrare Europeană a fost desemnat ieri în această funcţie, printr-un decret emis de preşedintele interimar Mihai Ghimpu. O altă măsură luată de Ghimpu este renunţarea, chiar de astăzi, la vizele impuse cetăţenilor români de fostul şef al statului, Vladimir Voronin .
EVZ: Care este prima măsură pe care o veţi lua în calitate de premier?Vlad Filat: După decretul preşedintelui în legătură cu suspendarea vizelor pentru cetăţenii români, vom continua printr-o măsură care să apropie această hotărâre de guvern. Şi un şir de hotărâri care vor avea caracter derogatoriu, din primă instanţă.
Şi măsurile economice?Măsurile economice pe care le vom lua ţin de procesul legislativ. Urmează să prezentăm, în regim de urgenţă, proiectul de lege pentru modificarea bugetului. Ne axăm apoi pe implementarea măsurilor anticriză, pe care urmează să le aplicăm foarte repede.
A fost astăzi o altă şedinţă agitată a parlamentului. Atunci când s-a anunţat structura guvernului, comuniştii au acuzat faptul că, prin desfiinţarea Ministerului Reintegrării, problema transnistreană trece în plan secundar. Cum răspundeţi acestei acuzaţii?Este o speculaţie. Vom da această pro blemă în administrarea unui vicepremier. Chestiunea transnistreană nu poate fi administrată de un minister, pentru că ţine de toate domeniile.
Şeful administraţiei prezidenţiale de la Kremlin, Serghei Narâşkin, va efectua în curând o vizită la Chişinău. Despre ce veţi discuta?Nu ştiu foarte multe amănunte. Din câte cunosc, dumnealui vine în calitate de reprezentant al unui for ştiinţific.
Deci nu de reprezentant al Federaţiei Ruse.Mai mult sau mai puţin. Dânsul are şi această calitate. Vor fi şi nişte discuţii la nivel de stat.
Decizie salutată de MAE
Ministerul Afacerilor Externe a salutat decizia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu privire la ridicarea regimului de vize impus abuziv cetăţenilor români pe data de 9 aprilie 2009.
"Este începutul revenirii la normalitate şi la principiile de bună vecinătate, în concordanţă cu normele şi spiritul european. Acest gest reprezintă în acelaşi timp un semnal privind interesul administraţiei de la Chişinău de a debloca dialogul cu Uniunea Europeană privind noul acord-cadru de cooperare UE-Republica Moldova", se arată în comunicatul MAE.
Cinci ministere PDLM
Astăzi s-a stabilit formula noului guvern de la Chişinău care va avea 16 ministere şi 8 agenţii. S-a decis şi înfiinţarea Ministerului Tineretului şi Sportului, în plus domeniul turimsmului va fi gestionat de o Agenţie. Iar cel puţin cinci portofolii vor fi ocupate de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
„O să avem mai multe ministere, fiindcă ne asumăm actul de guvernare. Este firesc să fie aşa. Ţinem cont şi de rezultatul final, pe care l-au obţinut liberal democraţii la alegerile parlamentare”, a declarat Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, desemnat în funcţia de premier, citat de Unimedia.
ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Prietenii mei

Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0
Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare