Moldova - Basarabia - Romania
Locul unde romanii devin Romani

contor
contor Scriu Artcole

 

Din nou despre Unirea din 1918
     media: 5.00 din 1 vot

Avand in vedere ca azi se implinesc 93 de ani de la 27 martie (9 aprilie) 1918 cand Basarabia s-a unit cu Romania, la noi sunt iarasi dispute. Noi nu vom fi nici PRO nici Contra, ci vom incerca sa analizam oboectiv ceea ce vedem in spatiul public.

Sunt pareri care sustin importanta unirii, in general sustinatorii Partidului Liberal , si evident cei contra , in special adeptii Partidului Comunistilor.

Care sunt de fapt divergentele : 1) Reprezentativitatea Sfatului Tarii - noi credem ca atata timp cat si astazi hotararile le iau reprezentantii ... mai legitimi sau mai putin legitimi , si ele raman in istorie ca fapt implinit , Sfatul tarii a ales ... si anume a ales Unirea.

Actul Unirii Basarabiei cu Tara, votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918


In numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove.

În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România.

Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!

Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ;

Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa;

Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan


De ce si astazi avem divergente ? Pentru ca si atunci , din cei 138 de membrii, prezenti 125 , iar 86 au votat pentru unire. Adica 45 % s-au opus! Cama sa este si astazi de fapt, cu mici diferente. Sa tinem cont ca sunt trei categorii de moldoveni :
Pro Rusi, Pro Romani si Pro - de sine statatori. Deci cum altfel ar putea fi si sondajele!

Cam asa stau treburile din punct de vedere al analizei. Ramane intrebarea : De ce atata inversunare impotriva acestei uniri? Ce pierd si ce castiga moldova la o eventuala unire? Eu una (n.r. Corina Br.) , nu vad nici o pierdere ....din partea celor ce stiu a grai romaneste cel putin!Comentarii

Depinde de unde te uiti ... daca iesi 125 ca suta la suta .. iese maibinisor ... 68,8 % pentru Unire!
de Igori in data de 2011-03-27 15:09


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Prietenii mei

Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0
Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare